ΑΡΘΡΑ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Από τη Μαρία Σπαθή


Ψυχολόγος-Μεταφράστρια-Θεραπευτής του ΡέικιH δύναμη των χρωμάτων και η επιρροή τους στον άνθρωπο είναι γνωστή και αδιαμφισβήτητη. Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν το χρώμα για να εκφράσουν συναίσθημα ενώ είναι πλέον διαδεδομένη η χρήση διαφορετικών χρωμάτων ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα για εμπορικούς σκοπούς (π.χ. στην διαφήμιση).


Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν χρώματα. Τα χρώματα είναι απλά κύματα φωτός με διαφορετικά μήκη τα οποία αντανακλώνται στις επιφάνειες των αντικειμένων. Συνεπώς η αντίληψη των χρωμάτων είναι μία καθαρά υποκειμενική εμπειρία. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες κοινά αποδεκτές ερμηνείες και ψυχολογικές αντιδράσεις σε κάποια χρώματα, οι οποίες φαίνεται να έχουν βαθιές ρίζες στην πλειοψηφία του πληθυσμού. Σε γενικές γραμμές το κόκκινο χρώμα συνδέεται με έντονα συναισθήματα, το πράσινο θεωρείται το χρώμα της χαλάρωσης, το λευκό συνδέεται με την αθωότητα και την αγνότητα ενώ το μαύρο με το σκοτάδι και τον αρνητισμό.

Ο Carl Jung υποστήριξε την ύπαρξη, στα βάθη του ανθρώπινου ψυχισμού, ενός συλλογικού ασυνειδήτου που περιέχει τα “αρχέτυπα”, πρωτότυπα σχέδια, μνήμες αρχαίων εμπειριών οι οποίες είναι κοινές για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος. Σε αυτήν την ψυχολογική και βιολογική κληρονομιά μας συμπεριλαμβάνονται και τα χρώματα, εξηγώντας έτσι για παράδειγμα γιατί παγκοσμίως το κόκκινο θεωρείται ζεστό ενώ το μπλε ψυχρό χρώμα.

Πέρα από ορισμένες βασικές παραμέτρους όμως, η αντίληψη των χρωμάτων είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και οι προτιμήσεις ποικίλουν. Ο ίδιος ο Jung συνέδεσε τους δύο τύπους προσωπικότητας, τον εξωστρεφή και τον εσωστρεφή, με τις χρωματικές προτιμήσεις. Υποστήριξε ότι ένας εξωστρεφής χαρακτήρας τείνει να προτιμά πιο έντονα ερεθίσματα και άρα απολαμβάνει πληθώρα χρωμάτων στο περιβάλλον του ενώ αντίθετα, ο εσωστρεφής προτιμά λιγότερο έντονες αποχρώσεις.

Τα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά δεν είναι τα μόνα που επηρεάζουν την αντίληψη των χρωμάτων. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι επικρατούσες κοινωνικές και πολιτιστικές τάσεις με αποτέλεσμα τα χρώματα να προσλαμβάνουν διαφορετικά νοήματα ανάλογα με τον χρόνο, τον τόπο και τον διαφορετικό πολιτισμό. Τα πολιτισμικά έθιμα, η θρησκεία, το γεωγραφικό και ιστορικό υπόβαθρο της κάθε κοινωνίας διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό την σημασία που αποδίδεται σε κάθε χρώμα. Έτσι για παράδειγμα, ενώ στον δυτικό κόσμο το μαύρο χρώμα είναι συνδυασμένο με τον θρήνο και συνηθίζεται στις νεκρώσιμες τελετές, στην Κίνα σε αντίστοιχες περιστάσεις το χρώμα που επικρατεί είναι το λευκό.Εκτός από τον συμβολισμό των χρωμάτων και τον τρόπο που ο καθένας τα αντιλαμβάνεται, η ύπαρξή τους και μόνο επηρεάζει την διάθεσή μας. Πολυάριθμές μελέτες έχουν επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην επίδραση του κόκκινου χρώματος στον ανθρώπινο οργανισμό και έχει επικρατήσει η άποψη ότι το κόκκινο χρώμα αυξάνει την εγκεφαλική δραστηριότητα (Wolfson 2000).Η ευεργετική επίδραση των χρωμάτων στον ψυχισμό του ανθρώπου έχει χρησιμοποιηθεί διαχρονικά. Για παράδειγμα, έρευνες καταδεικνύουν ότι το πράσινο χρώμα λειτουργεί καταπραϋντικά με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται σε χώρους εργασίας για την μείωση των επιπέδων άγχους και στρες των εργαζομένων. Τα χρώματα χρησιμοποιούνται θεραπευτικά για την εξισορρόπηση της ενέργειας σε βιολογικό, συναισθηματικό, ψυχικό ή διανοητικό επίπεδο. Στην χρωματοθεραπεία , το κάθε χρώμα συνδέεται με ένα “chakra” ή κέντρο ενέργειας, κάποια συγκεκριμένα ζωτικά όργανα και λειτουργίες. Σύμφωνα με την τεχνική αυτή, τα χρώματα έχουν την ιδιότητα να θεραπεύουν τυχόν ανισορροπίες στα αντίστοιχα κέντρα ενέργειας και έτσι να επαναφέρουν την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Οι εφαρμογές της επίδρασης των χρωμάτων στον ανθρώπινο ψυχισμό δεν είναι πάντοτε θετικές. Το λευκό χρώμα έχει χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος βασανισμού, με τους έγκλειστους να υποχρεώνονται να ζουν σε τελείως λευκά κελιά, χωρίς παράθυρα, με συνεχές τεχνητό λευκό φως και χωρίς να έρχονται σε επαφή με οποιοδήποτε άλλο χρώμα. Άτομα τα οποία υπέστησαν τέτοιου είδους μεταχείριση αναφέρουν αδυναμία ύπνου, αίσθηση απώλειας ταυτότητας και αδυναμίας λογικής σκέψης.Είναι λοιπόν σαφές ότι η επίδραση των χρωμάτων στην ζωή μας είναι ποικιλόμορφη και εκτείνεται σε διάφορα επίπεδα της συνειδητότητάς μας.Βιβλιογραφία

Wolfson, S. & Case, G. (2000). The effects of sound and colour on responses to a computer game.

Jung, C. J. (1959). Archetypes and the collective unconscious.

Jung, C. J. (1978). Man and his Symbols.

McLeod, J. (2007). Colours of the Soul: Transform your life through colour therapy.

Zelanski, P. & Fisher, M. P. (2010). Color.


ΑΡΘΡΑ –ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ


ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Σε μιά εποχή που η μόλυνση του περιβάλλοντος , η μη σωστή χρήση της βιοτεχνολογίας και μη σωστη τήρηση των υγειονομικών κανονισμών απο τις βιομηχανίες τροφίμων , μολύνουν και αλλοιώνουν τη φύση και τις τροφές που καταναλώνουμε , καταλαβαίνουμε την απόλυτη αναγκαιότητα και την χρησιμότητα των βιολογικών προιόντων στην διατροφή μας .

Τα βιολογικά είναι προϊόντα αγροτικά ή ζωϊκά που κατα την διάρκεια της παραγωγής τους δεν χρησιμοποιούνται χημικά. Το σύστημα παραγωγής τους στηρίζεται σε φυσικές διεργασίες ,χωρίς την χρήση χημικών συνθετικών λιπασμάτων, φυτοπροστατευτικών προϊόντων ή γενετικών τροποποιήσεων και στην μή χρησιμοποίηση ορμονών και αντιβιοτικών .

Υπόκεινται σε πολλαπλούς ελέγχους , οι οποίοι φανερώνουν οτι παράχθηκαν σύμφωνα με τους κανονισμούς που επιβάλλονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία . Είναι συσκευασμένα με ένδειξη που τα πιστοποιεί ως βιολογικά προϊόντα και πωλούνται μόνο στην εποχή τους .

Η μοναδικότητα των βιολογικών προιόντων

 • Είναι πιο υγιεινά απο τα άλλα προιόντα , αφού δεν υπόκεινται χημικές παρεμβάσεις( ορμόνες, συνθετικά λιπάσματα, αντιβιοτικά) και είναι ασφάλη για την υγεία μας, μια και δεν έχουν υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν προβλημάτα υγείας.
 • Δεν περιέχουν συντηρητικά και έχουν ανώτερη διατροφική αξία .
 • Περιέχουν περισσότερες θρεπτικές ουσιές και λιγότερο ποσοστο νερού ,αντίθετως με τα άλλα προϊόντα που περιέχουν περισσότερο νερό και λιγότερες θρεπτικές ουσίες .
Διατροφική αξία βιολογικών προιόντων

 • Η πρωτεϊνη των βιολογικών τροφίμων είναι υψηλής θρεπτικής αξίας.

 • Έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά, βιταμίνες , αντιοξειδωτικα και ανόργανα στοιχεία.

 • Η βιταμίνη C , το β-καροτένιο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β , υπερτερούν στα βιολογικά προϊοντα .

 • Περιέχουν αυξημένα ποσοστά σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία ( Καλίου , φωσφόρου , μαγνησίου , χρωμίου , χαλκού και μαγγανίου,σίδηρο )

 • Περιέχουν αυξημένη περιεκτικότητα στο ισχυρό αντιοξειδωτικό σελήνιο , στο ασβέστιο , στο βόριο και στο λίθιο , το οποίο σε ελλειψή του προκαλεί κατάθλιψη .

 • Το μαγνήσιο που είναι υπέυθυνο για τις λειτουργίες των μυών και συμβάλει στην αποφυγή των καρδιαγγειακών παθήσεων , βρίσκεται σε αυξημένα ποσοστά στα βιολογικά τρόφιμα.

 • Είναι μεγαλύτερη η περιεκτικότητα τους σε φυσικοχημικές ουσίες ( αυξημένες πολυφαινόλες στις βιολογικές πατάτες , αυξημένο λυκοπένιο στις βιολογικές ντομάτες , αυξημένα φλαβονοειδή στα βιολογικά μήλα και ρεσβερατόλη στο κόκκινο κρασί ).

 • Κατα 78% αυξημένο βρίσκεται το χρώμιο στα βιολογικά προϊόντα , το οποίο σε ελλειψή του προκαλεί διαβήτη και αθηροσκλήρωση .

 • Κατά 40% λιγότερο βρέθηκε το αλουμίνιο , το οποιο προκαλεί τη νόσο του Alzheimer .

 • Περιέχουν πολύ μικρότερα και ακύνδινα ποσοστά μολύβδου , που είναι υπεύθυνο σε μεγαλες ποσότητες για μειωμένο IQ των παιδιών και υδραργύρου που σε τοξικοτήτα προκαλεί νευρικές παθήσεις .
Και οπώς λέει και ο μεγάλος Διδάσκαλος Ιπποκράτης ΄΄Η τροφή μας είναι το φαρμακό μας και το φαρμακο μας είναι η τροφή μας ΄΄

Καταλαβαίνουμε λοιπόν οτι τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά δεν πρέπει να είναι επιβαρυμένες με τοξίνες και με χαμηλά θρεπτικά συστατικά γιατί ο οργανισμός θα υπολειτουργεί και θα εμφανιστούν οι συνέπειες τόσο σε σωματικό επίπεδο ,όσο σε ψυχικοδιανοητικό επίπεδο . Εφοδιάστε λοιπόν το σώμα σας με καθαρές τροφές θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό σας σύστημα.ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΟΝΤΟΣΑΚΟΥ

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ –ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΤΟΥ SPA ΜΟΝΑΔΑ ΕΥΕΞΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ REIKI & ΟΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΛΑΞΕΩΝ (AYURVEDA- ΛΕΜΦΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ VODDER- ΜΑΛΑΞΗ HEALTH & WELLNESS ) , ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΟΛΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ

ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ , ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου