Άρθρα


Ο Ιπποκράτης για την Αρμονία

 

Ουκ ένι ιατρικήν είδέναι, όστις μη οίδεν ό τι εστίν άνθρωπος.

“Είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική, αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος”.

Ιπποκράτης.


Ο Ιπποκράτης πίστευε πως η πρόληψη των ασθενειών βασίζεται στη διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα σε 4 κινητήριες δυνάμεις. Στην υγρή, στη θερμή, στην ψυχρή και στην ξηρή. Στη συνέχεια τις συνέδεσε με το αίμα, το φλέγμα, την κίτρινη και τη μέλαινα χολή. Εξήγησε πως οι τέσσερις “χυμοί” ως ποιότητες πρέπει να είναι πάντα συντονισμένες. Οι τύποι αυτών των “χυμών” είναι : ο Χολερικός, ο Φλεγματικός, ο Αιματικός και ο Μελαγχολικός.  Η φύση κάθε ανθρώπου περικλείει εκτός από τις αισθήσεις και αυτά τα χαρακτηριστικά ως ταμπεραμέντα, που μέσα από την προσωπική επιλογή και τις προσλαμβάνουσες του ατόμου, δημιουργούν μια συγκεκριμένη και μοναδική προσωπικότητα για τον κάθε άνθρωπο. Έτσι δημιουργούνται οι ιδιοσυγκρασίες των ατόμων

Εφόσον αναφερόμαστε σε ασθενή, για τον Ιπποκράτη ο ιατρός πρέπει να αποκαταστήσει την ισορροπία των 4 αυτών χυμών του 'σώματος' διευκολύνοντας έτσι τη θεραπευτική δράση της φύσης. Τα ταμπεραμέντα και οι αισθήσεις αντιστοιχούν στα στοιχεία της φύσης. Τη γη, το νερό, τη φωτιά, τον αέρα και κάποιες φορές αναφέρεται και ο αιθέρας. 

Ψάχνοντας, μελετώντας και αναλύοντας αυτή την εισήγηση παρατηρούμε πως οι επαληθεύσεις είναι αρκετές και το σπουδαιότερο είναι πως όλο αυτό το θεώρημα τοποθετείται σε κάθε φιλοσοφία και τεχνική ανά τον κόσμο. Μέσα στις πηγές αυτών των φιλοσοφιών και τεχνών βρίσκουμε επιπλέον πειράματα και αναλύσεις. Στο Αγιουρβεδικό σύστημα των Ινδιών, στην Κινέζικη ιατρική κ.α. Η ευρεία αποδοχή από όλα τα συστήματα ήταν σημαντική για να μπορέσουμε να μαθητεύσουμε και να εργαστούμε πάνω σε αυτά τα δεδομένα όλοι οι νεότεροι ολιστικοί τεχνίτες.

Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που συνδύασε το πείραμα με την επιστημονική παρατήρηση και τη φιλοσοφία. Καταπολέμησε τις δεισιδαιμονίες και βασίστηκε στον ορθό λόγο, όχι σε μυστικούς κώδικες, αλλά ενταγμένο σε μια γενικότερη φιλοσοφική θεώρηση του ανθρώπου και του κόσμου ώστε να γίνεται κατανοητό από όλους.

Μιλούσε και αναζητούσε την αρμονία σε κάθε εργασία του. Στο ανθρώπινο σώμα, στην ψυχή και τη φύση. Οι θεμελιώδεις αρχές της ιπποκρατικής προσέγγισης είναι ευδιάκριτες και στην Κλασσική αλλά κυρίως στην Ολιστική  Ιατρική. 

Εκτός της ψυχολογίας του ανθρώπου, των συναισθημάτων του, της διατροφής του και της άσκησης, ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με τα βότανα, τα φυτά, τα ορυκτά κ.α. Τα χρησιμοποιούσε πολύ διότι εμπιστευόταν απόλυτα τη δυναμική τους. Από τα φυτά μόνο χρησιμοποιούσε περίπου 260 διαφορετικά είδη, εκ των οποίων αρκετά αποτελούν τη βάση στη σύγχρονη φαρμακευτική ακόμη και σήμερα.

 Αρμονία

Κάθε άνθρωπος έχει δομηθεί εξ αρχής έτσι ώστε να μπορεί να έχει στη φύση του ό,τι χρειάζεται για να βιώνει την αρμονία σε όλα του τα επίπεδα και τις διαστάσεις. Επιπλέον το σύνολο της ύπαρξης αφορά και τις τρεις υποστάσεις του, ως ύψιστη τριαδική αρχή των έμβιων όντων της γης : το νοητικό, το ψυχικό και το σωματικό.

Αυτή η τριαδικότητα περικλείει σκέψεις και γνώσεις, συναισθήματα και ευφορία, λειτουργία και πράξεις. Εφόσον ο άνθρωπος διατηρεί την ισορροπημένη σύνδεση αυτών τότε η αρμονία του είναι δεδομένη και σαφώς η υγεία του σε όλους τους τομείς αδιαμφισβήτητα ομαλή. Ιδανικό. 

Ανά τους αιώνες ο άνθρωπος ξέφευγε εύκολα από αυτή την ισορροπία. Σήμερα εμφανώς περισσότερο. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν και πολλές διαταραχές, αυτό-άνοσα, αλλεργίες, σύνδρομα, ψυχοσωματικές ασθένειες, άλγη, άγχος & στρες.

Όταν το άτομο ό,τι σκέφτεται, για το ίδιο αισθάνεται και εντέλει το πράττει την ίδια στιγμή, τότε όλα είναι σωστά τόσο στην υγεία του όσο και στο περιβάλλον του, καθώς οι στόχοι του θα πραγματώνονται με ομαλό και ασφαλή τρόπο.

Παρατηρούμε πως μόνο τα παιδιά λειτουργούν έτσι. Ο άνθρωπος μετά τα 12 του χρόνια και ειδικά μετά την ενηλικίωση, δεν συγχρονίζει τις τρεις του υποστάσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για να εκφράσει τα φυσικά του ταμπεραμέντα μέσα από τις αισθήσεις του, σε κάθε δράση και αλληλεπίδραση. Άλλα σκεφτόμαστε, άλλα νιώθουμε κι άλλα πράττουμε. Με τον τρόπο ζωής μας από την ώρα που ξυπνάμε ανισορροπούμε τη φύση μας.

Oι ολιστικές τέχνες έρχονται με φυσικό τρόπο, συμβατό με κάθε οργανισμό, να επαναφέρουν το άτομο σε αρμονία. Διεγείρουν στο σύνολο τις αισθήσεις, επανασυντονίζουν τις υποστάσεις και έτσι τα χαρακτηριστικά των ταμπεραμέντων γίνονται διακριτά και αισθητά ώστε να λάβουν χώρα ξανά μέσα στην ύπαρξη. Το άτομο χαλαρώνει, αποτοξινώνεται, ηρεμεί, τονώνεται, και εν τέλει νιώθει ολιστικά την ευεξία που του είναι αναγκαία. Όλο αυτό σημαίνει υγεία. Η υγεία μας είναι πολύτιμη, το ίδιο και κάθε αγωγή που την αφορά. Με βάση αυτό εργάζεται ο ολιστικός τεχνίτης - ‘θεραπευτής’. Σεβόμενος την υγεία & την ολιστική φιλοσοφία και τεχνικές, ως πολύτιμα αγαθά!

Με ευθύνη, 

Holistic School Greece.




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Άρθρα από τη Σχολή.
Αναφερόμαστε σε θέματα που θεωρούμε πως έχουν ενδιαφέρον για όλους μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου