Λεμφοφόρο ή λεμφικό σύστημα λέγεται το δίκτυο αγγείων του οργανισμού των σπονδυλωτών που άγει το επιπλέον υγρό των ιστών από αυτούς προς την κυκλοφορία του αίματος.
Από τη στιγμή που το υγρό των ιστών του σώματος εισέρχεται σε ένα λεμφαγγείο, ονομάζεται λέμφος. H λέμφος, δηλαδή, είναι σωματικό μεσοκυττάριο υγρό. Αποτελείται από πλάσμα και ελεύθερα κύτταρα, τα λεγόμενα λεμφοκύτταρα.
Ο λεμφικός ιστός χαρακτηρίζεται από την περιεκτικότητά του σε δικτυωτά κύτταρα, ίνες, μακροφάγα, λεμφοκύτταρα και πλασματοκύτταρα. Βρίσκεται στα λεμφογάγγλια, στο σπλήνα, στις αμυγδαλές, στο θύμο και τον μυελό των οστών.
Η λέμφος (lymph) είναι το μεσοκυττάριο υγρό που βρίσκεται στο λεμφικό σύστημα και γύρω από τους ιστούς των σπονδυλωτών. Ο συνολικός όγκος της λέμφου σ΄ ένα ενήλικα άνθρωπο υπολογίζεται στα 1 - 2 λίτρα. Μεσοκυττάριο υγρό, ή διάμεσο υγρό, (intercellular fluid, ή interstitial fluid), ονομάζεται το υδάτινο περιβάλλον μέσα στο οποίο επιβιώνουν τα κύτταρα ενός πολυκύτταρου οργανισμού.
Τα λεμφογάγγλια είναι συστατικά του λεμφικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού. Συχνά αναφέρονται και ως λεμφαδένες, καθότι όμως η λειτουργία τους δεν είναι (πρωτίστως) εκκριτική, ο όρος θεωρείται λιγότερο ακριβής. Τα συναντούμε σε ολόκληρο το σώμα.
Σκοπός της λέμφου
Πρώτη λειτουργία της είναι να βοηθάει στη θρέψη, μεταφέροντας τα διάφορα λίπη, που απορροφούνται από το λεπτό έντερο, στο ήπαρ, όπου επεξεργάζονται.
Μια δεύτερη λειτουργία είναι η αποχέτευση και ο καθαρισμός, μεταφέροντας κύτταρα και διάφορες ουσίες, τα οποία δεν είναι απαραίτητα για την λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
Τρίτη λειτουργία της λέμφου είναι η άμυνα του οργανισμού, η οποία ολοκληρώνεται μέσα στα λεμφογάγγλια, στα οποία κατακρατούνται μικρόβια και άλλα παθολογικά στοιχεία που μεταφέρει η λέμφος, ενώ συγχρόνως τα καταστρέφουν με φαγοκύτωση (φαγοκυττάρωση). Ουσιαστικά, τα λεμφογάγγλια δρουν όπως τα διυλιστήρια.
Λειτουργίες του Λεμφοφόρου Συστήματος
Πρωταρχική λειτουργία του λεμφικού συστήματος είναι η επαναφορά στο αιμοφόρο αγγειακό σύστημα μέρος του υγρού, το οποίο διηθείται από τα αιμοφόρα τριχοειδή αρτηρίδια προς τους ενδιάμεσους ιστούς, αλλά δεν επανέρχεται όλο δια των φλεβιδίων.
Η λέμφος, ακολουθεί μονόδρομη πορεία από την περιφέρεια προς την καρδιά, στην οποία και χύνεται, και έτσι επέρχεται η αποκατάσταση του όγκου του αίματος.
Μια ακόμη σημαντική λειτουργία του λεμφικού συστήματος είναι η μεταφορά των λιπαρών συστατικών (υπό μορφή χυλομικρών) από το πεπτικό σύστημα προς το κυκλοφορικό. Τα λιπαρά συστατικά των τροφών συλλέγονται από τα λεμφικά αγγεία που περιβάλλουν το έντερο, μεταφέρονται στη χυλοφόρο δεξαμενή, και από εκεί μέσω του θωρακικού αγωγού στην καρδιά.
Άλλη λειτουργία του λεμφικού- λεμφοφόρου συστήματος είναι η εμπλοκή του στην άμυνα του ατόμου εναντίον παρασιτικών οργανισμών (όπως ιοί, βακτήρια, πρωτόζωα, μύκητες, κατώτερα μετάζωα) ή και παραγώγων αυτών (π.χ. τοξινών).
Αυτό επιτυγχάνεται με τους μηχανισμούς στους οποίους εμπλέκονται τα λευκοκύτταρα της λέμφου τα οποία έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν κάποιο κύτταρο ή κάποιο χημικό μεγαλομόριο ως ξένο (αντιγόνο) οπότε ενεργοποιούνται και οι ειδικοί αμυντικοί μηχανισμοί.
Μέθοδοι θεραπείας
Όταν υπολειτουργεί το λεμφικό (λεμφοφόρο) σύστημα καλούμαστε να φροντίσουμε άμεσα τον επανασυντονισμό του. Κάποιοι τρόποι εκτός την ιατρική παρακολούθηση είναι η διατροφή, ήπια άσκηση καθώς και η τέχνη ενεργοποίησης του και παροχέτευσης με τα χέρια.
Η τέχνη αυτή (με τα χέρια) είναι ένα σύστημα αγωγής που βοηθά τόσο στην διατήρηση της υγείας μας όσο και σε θέματα ομορφιάς πχ. στην απίσχναση του σώματος, την κυτταρίτιδα, την τόνωση της επιδερμίδας, τα οιδήματα. Για την περιοχή του προσώπου βοηθά στην τόνωση των ιστών, στην αποσυμφόρηση οιδημάτων ακόμα και γύρω από τα μάτια, στην καλή προετοιμασία του δέρματος να δεχτεί κατόπιν μια αγωγή με θρεπτικά στοιχεία. Θεωρείται από πολλούς μέθοδος αισθητικού λίφτινγκ μιας και η εικόνα αλλάζει αμέσως μετά την πρώτη εφαρμογή.
Επίσης, χρησιμοποιείται μετεγχειρητικά σε πολλές περιπτώσεις με τη συναίνεση πάντα του θεράποντα ιατρού. Επιπλέον αυτή η μέθοδος βοηθά πολύ μετά από επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής.
Η τέχνη του Lymphatic Drainage μπορεί να εφαρμοστεί από ιατρούς, νοσηλευτές, φυσιο-φυσικοθεραπευτές, αισθητικούς, διαιτολόγους και ειδικούς θεραπευτές.
Φυσικά, απαιτείται να έχουν εκπαιδευτεί σε αυτήν την τεχνική και να έχουν διδαχτεί θεωρία του συστήματος για να μπορούν να εκτιμούν σωστά τα περιστατικά. Απαιτείται δε, ιστορικό του ‘ασθενή’ - ''θεραπευόμενου'' πριν την εφαρμογή της αγωγής.
.....Η Υγεία μας είναι
Πολύτιμη!
Έτσι εκτιμούμε και αυτό το σύστημα πρόληψης και θεραπείας στη Holistic School Greece.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου